wtorek, 18 sierpnia 2015

Kurczak w mleku kokosowym i białej czekoladzie

Chwila przerwy i wracamy. Tym razem z daniem autorskim i zaskakującym w smaku. Połączenie mleka kokosowego, białej czekolady i... kurczaka.



Potrzebne:
  • 1 cały kurczak (ok 1,5 - 2 kg)
  • puszka mleka kokosowego
  • 4 cząstki białej czekolady
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • kminek
  • cukier
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
Mleko kokosowe, białą czekoladę wrzucamy do rondelka i podgrzewamy (mleko kokosowe jest gęste, chodzi o to, żeby przyjeło bardziej płynny stan). Doprawiamy cynamonem i kurkumą.
Kurczaka myjemy i wkładamy do dużego naczynia, następnie zalewamy mlekiem i w takiej kąpieli pozostawiamy na około 4 godziny.



Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną w cząstki paprykę oraz plastry cebuli. Wkładamy kurczaka i polewamy sosem z kąpieli. Kurczaka posypujemy kminkiem i odrobiną cukru.
Uwaga! Nie wlewamy całego sosu.

Wkładamy do piekarnika na 180C i pieczemy pod przykryciem. Po około godzinie zmniejszamy temperaturę do 150, zdejmujemy pokrywę, przelewamy kurczaka i pieczemy jeszcze tak około godziny. Coco Dreams

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz