niedziela, 9 sierpnia 2015

Dorsz marynowany z kolendrą i cebulą.

Obiecany i długo wyczekiwany obiad.
Dzisiaj była rybka - dorsz ze szpinakiem i frytkami.
Ryba dzień wcześniej została zamarynowana i tak przeleżała całą noc w lodówce.





Marynata do ryby

  • 10 ziarenek kolendry
  • natka pietruszki
  • łyżeczka octu (najlepiej jabłkowy)
  • 2-3 łyżki oleju/oliwy
  • 2-3 łyżki wody. 
  • sól, pieprz 
  • cebula
Rybkę solimy i pieprzymy, przekładamy cebulą (pokrojoną w grube talarki), podlewamy marynatą. Przynajmniej raz przełożyć warstwy.
Takiego przekładańca przykrywamy folią i na noc do lodówki. Rano najlepiej jeszcze raz poprzekładać.


Rybę smażymy na patelni. Wcześniej maczając w jajku i bułce tartej


My wybraliśmy wariant ze szpinakiem.




Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz