Potrzebne:
na potrawkę:
- Pałki z kurczaka (3-5 szt)
- Fasola konserwowa czerwona (1 puszka)
- Fasola konserwowa biała (1 puszka)
- Marchew
- Curry (1 łyżeczka)
- Kolendra (10-15 ziaren)
- Woda
do zabielenia potrawki:
- Śmietana 18% (150 ml)
- Mąka kukurydziana (3 łyżki)
- Papryka czerwona mielona słodka (1 łyżeczka)
- Curry (1 łyżka stołowa)
do kuskusa:
- Kuskus
- Cynamon
- Chili
- Miód (1 łyżeczka)
Potrawka
Pałki z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy ziarna kolendry, marchew pokrojoną w kostkę. Dolewamy wody (tak, żeby przykryło całość z nadmiarem). Doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy curry. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
Fasole czerwoną i biała odcedzamy i przepłukujemy wodą. Dorzucamy do garnka.
"Zabielajka":
Do śmietany dodajemy mąkę kukurydzianą, paprykę mieloną i curry. Mieszamy dokładnie.
Bierzemy wywar z kurczaka (4 łyżki) wlewamy do miski razem z zabielajką i mieszamy dokładnie. Wlewamy ponownie do garnka.
Podgrzewamy cały czas mieszając przez 5 minut.
Kuskus
Do suchego kuskusa dodajemy szczyptę cynamonu, szczyptę chili i miód. Wszystko razem mieszamy. Zalewamy wrzątkiem dokładnie mieszając. Odstawiamy na chwilę aby kasza całkowicie wchłoneła wodę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz