sobota, 12 maja 2012

Krewetki w pięciu smakach

Kajak zrobił nam zapas krewetek na miesiąc. W ten o to sposób powstało kolejne danie z ich udziałem.



Potrzebne:

  • Krewetki (my braliśmy mrożone)
  • Mieszanka warzywna chińska- gotowa (lub warzywa pokrojone w paski i grzybki Mun oraz bambus)
  • Ryż
  • Gałka muszkatołowa 
  • Imbir
  • Przyprawa 5 smaków
  • Sól
  • Sos sojowy

Krewetki (jeszcze zamrożone) posypujemy imbirem i gałką muszkatołową. Dodajemy 3-4 łyżeczki sosu sojowego i odstawiamy na godzinę aby się rozmroziły.

Gotujemy ryż.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy krewetki wraz z sosem. Od razu dorzucamy mieszankę warzyw, podsmażamy kilka minut (3-4 minut) i doprawiamy przyprawą 5 smaków oraz solą.

Trzymamy na patelni kolejne 5-7 minut, cały czas mieszając.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz