sobota, 7 stycznia 2012

Na początku był...

Kurczak
Który przed wstawieniem do piekarnika prezentuje się tak:
 Przepis łatwy, wykonanie jeszcze łatwiejsze (niczym zjazd kolejką linową ze zbocza pagórka).





Potrzebne:

  • kurczak w całości (oczyszczony, umyty)
  • cebula (pół wystarczy)
  • kilka ząbków czosnku w całości (wedle uznania)
  • boczuś
  • pieczarki ( w całości, więc lepsze małe)
  • przyprawy:
    •  sól, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra i kminek.

Olej i woda

I oczywiście naczynie żaroodporne.

Przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym układamy po bokach (w środku miejsce na ptaka) pieczarki, boczek pokrojony w grubą kostkę oraz ząbki czosnku w łupinkach. Na dno lejemy odrobinę wody

Kurczak:
nacieramy olejem i przyprawami (ze wszystkich stron).

Kuraka do naczynia. Wrzucamy cebulę w piórkach i obsypujemy kminkiem.

Gotowe.
Naczynie przykrywamy i do piekarnika.

Tak się prezentuje tuż po wyjęciu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz