sobota, 7 stycznia 2012

Ziemniaczki, ziemniaczki...


Tym razem danie z cyklu: coś z niczego.



Potrzebne:


  • ziemniaki 0,5 kg (najlepsze średniej wielkości)
  • olej 100g
  • ocet jabłkowy 75g (może być opcjonalnie winny)


przyprawy:
sól, papryka słodka mielona, zioła (bazylia, prowansalskie, oregano itp).

Półmisek żaroodporny

Ziemniaki myjemy (nie obieramy, zostają w mundurkach), kroimy w ćwiartki.
wrzucamy do naczynia, zalewamy olejem, octem. Dorzucamy przyprawy i mieszamy.
Odstawiamy na godzinę, żeby się wszystko przegryzło.

Do piekarnika.
Na tak długo aż ziemniaki zrobią się miękkie.

1 komentarz:

  1. I tam z niczego... Z ziemniaków (pyr, kartofli...).

    OdpowiedzUsuń