sobota, 14 stycznia 2012

Karkówka niedźwiedzia

Karkówka  z czosnkiem niedźwiedzim




Potrzebne:

  • 2 kg karkówki (może być z kością)
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Papryka słodka
  • Owoce jałowca
  • Gorczyca
  • Liść laurowy
  • Gałka muszkatołowa
  • sól, olej i ocet jabłkowy (może być też winny)
Naczynie żaroodporne.

Łyżkę octu i 3 łyżki oleju wymieszać razem. Karkówkę bejcujemy, nacieramy solą. Zawijamy w folię i na 2 godziny do lodówki. 

Przekładamy do naczynia.  Posypujemy papryką i startą gałka muszkatołową. Dodajemy gorczycę, liście laurowe i owoce jałowca. Obficie posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na  2,5- 3 h. 
Temperatura na początek 225 C, później zmniejszamy do 180.


Smacznego

Karkówkę można podawać z pieczonymi ziemniaczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz