niedziela, 8 stycznia 2012

Pizza a'la Diable

Tym razem coś w moim wykonaniu. 
Pizza.
Zdjęcie zostanie dodane jak tylko zrobię. Ostatnio nie było okazji


Potrzebne

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • 5-6 łyżek oleju
  • drożdże 
  • sól
sos:
  • koncentrat pomidorowy mały słoiczek
  • cytryna
  • przyprawy 
    • bazylia, oregano, zioła prowansalskie i co kto lubi
  • ketchup
    do pizzy na wierzch

    • ser żółty (ja zazwyczaj używam morskiego, jest tani i dobrze się rozpuszcza. Ale oczywiście może być każdy)
    • wędliny, mięso 
    • warzywa, np papryka, cebula
    • pieczarki
    Zabawa polega na tym, że na wierzch możemy położyć praktycznie wszystko co znajdziemy w lodówce. Ja kładę przeważnie resztki wędlin, kiełbas. Podobnie ze wszystkimi innymi dodatkami, może być kukurydza, groszek, papryka. Pełna dowolność


    Miska,  duża blacha (taka od piekarnika)

    Wyrabiamy ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i olej. Dodajemy pół opakowania pokruszonych drożdży oraz odrobinę soli. Zagniatamy.
    Ciasto nie może przyklejać się do rąk. Jeżeli się zbytnio lepi dodajemy mąki albo oleju.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.

    Sos. Można kupić gotowy. Można też zrobić samemu
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Dodajemy zioła i ketchup. Skraplamy trochę cytryną. Do smaku można dodać odrobinę cukru.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blachę (wcześniej posmarowaną margaryną i obsypaną mąką).
    Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Temperatura ~ 220 C.

    Wyjmujemy ciasto, polewamy sosem, kładziemy starty ser i resztę składników. Na wierzch znowu ser.


    Ponownie do piekarnika na jakieś 15 minut.

    Smacznego.

    Ciasto na pizze spokojnie starcza na dwie blachy. Jest ona wtedy cieńsza. Ja wolę grubszą, dlatego zawsze zużywam na jedną.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz