niedziela, 22 stycznia 2012

Kurczak a'la Tijuana



Kurczak z miętą i limonką, z dodatkiem białej oraz czerwonej fasoli.



Potrzebne:

  • Filet z piersi z kurczaka 0,5 kg
  • Fasola czerwona 1 puszka
  • Fasola biała 1 puszka
  • 1 limonka
  • Mięta (najlepiej świeża) 3 gałązki
  • Imbir
  • Cynamon
  • Papryka czerwona słodka
  • Zioła prowansalskie
  • Śmietana 18%
  • sól, pieprz
  • Olej
Ryż
Garnek, patelnia, miska.

Gotujemy ryż.
Kurczaka kroimy w grubą kostkę. Limonkę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Mięte siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, lekko solimy i posypujemy szczyptą imbiru oraz cynamonu. Mieszamy i do lodówki na godzinę.
Następnie wyjmujemy z lodówki. Do garnka na dno wlewamy 2-3 łyżki oleju i dorzucamy kurczaka. Podsmażamy cały czas mieszający aby nam nie przywarło. Dodajemy pół szklanki wody. Przykrywamy i dusimy. 
W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie 3 łyżki śmietany, pół szklanki wody, łyżkę papryki. Odsączamy fasolę. Do duszącego się kurczaka dorzucamy fasolę oraz mieszankę śmietanową.
Ewentualnie dolewamy wody tak, żeby przykryła całość. 
Dusimy jeszcze przez około 20 minut. Doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich, solą i odrobiną cukru.

Podajemy z ryżem.

Smacznego.

P.S. Od Kajaka - skąd nazwa? Kurczak nie jest daniem "kuchni meksykańskiej", ale:
1. Limonka i mięta nawiązują do Mojito; są bardzo odświeżające, a kurczakowi nadają wyjątkową kruchość i ciekawy smak.
2. Papryka i fasola z kolei to typowe składniki dań meksykańskich - papryka co prawda w wersji ostrzejszej (będą takie papryki jeszcze na blogu).

3. Również wyglądem potrawka "zbliża się" do Meksyku i jego kuchni.


>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz