sobota, 21 stycznia 2012

Kapuśniak

Zupa idealna na zimowe chłodne wieczory.




Potrzebne:

  • kapusta kiszona 0,5kg
  • marchew, pietruszka, seler
  • mięso wieprzowe 10-20 dag
  • boczek wędzony 10 dag
  • ziemniaki 0,5 kg
  • kość
  • przyprawy:
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • 2-3 ząbki czosnku
    • pół cebuli
    • majeranek
    • kolendra
    • sól, pieprz
Duży garnek.

Kość i skrawki mięsa zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny. Wrzucamy włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę oraz czosnek. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.
Gotujemy dopóki nie zmiękną ziemniaki i włoszczyzna, dorzucamy kapustę. 
Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu. Dosypujemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jakieś jeszcze 10 minut.
I na talerz.

Najlepiej smakuje ze świeżą bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz