sobota, 13 kwietnia 2013

Pstrąg wiosenny


Wiosna nieśmiało zawitała w nasze skromne progi. Powoli robi się ciepło, ptaki zakładają gniazda, zieleń wyrasta.
Czas zacząć zdrowo się odżywiać. Zapasy tłuszczu schować na dno szafy.
Dzisiaj będzie pstrąg na obiad. Nadziewany cytryną, pod zielonym szczypiorem i koperkiem i z dodatkiem cebuli.
Podawany z ryżem urozmaiconym





Potrzebujemy:
(porcja dla 2 osób)

  • dwa średniej wielkości pstrągi (tuszki)
  • cytryna
  • cebula (2 średnie)
  • szczypior
  • koperek (pół pęczka)
  • imbir
  • sól
  • olej lub oliwa (2 łyżki)
  • 3/4 szklanki wody
Cebulą pokrojoną w plastry wykładamy dno brytfanny. W tuszki pstrąga wkładamy przekrojone na pół plastry cytryny i przesypujemy lekko solą. Siekamy koperek i szczypior, mieszamy w miseczce lub słoiku z olejem/oliwą, wodą, imbirem (łyżeczka) i solą.

Tuszki układamy na cebuli, zalewamy wszystko sosem.

Piekarnik rozgrzewamy (180-200 stopni) i wkładamy zamkniętą brytfannę. Pieczemy ok. 40 minut. 

Smacznego.


2 komentarze:

  1. pstrąg wypływa na kulinarne wyżyny ;) polecam też pstrąga z rusztu http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/pstrag-z-grilla/
    jest przedobry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj! ale u Ciebie pysznie.
    masz smakowicie tu na blogu! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń