piątek, 7 grudnia 2012

Dorsz "trzy oceany"


Danie łączące składniki ze zlewisk trzech oceanów: dorsza atlantyckiego, Surimi z Pacyfiku oraz indyjską mieszankę przypraw Tikka Masala.



Potrzebujemy:
  • 2 filety z dorsza
  • 8 paluszków Surimi
  • 200 g ryżu
  • rodzynki
  • 50g śmietany 18%
  • 2 łyżki octu winnego
  • olej
Przyprawy: 
  • Tikka Masala
  • Kumin
  • Pół kostki rosołowej
  • Curry
  • sól, pieprz


Obiad przygotowujemy dwu etapowo.

Przygotowujemy ryż:
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wsypujemy ryż, mieszamy. przez około 3 minuty prażymy. Nastepnie zalewamy wodą i "gotujemy" aż ryż stanie się miękki (w międzyczasie dolewamy wody). Dorzucamy pół kostki rosołowej, około 2 łyżeczek curry i rodzynki (10-15 sztuk). 
Na końcu odparowujemy go dokładnie.

Danie właściwe:
Filety z dorsza marynujemy w mieszance octu, oleju i przypraw (Tikka Masala, kumin i pół łyżeczki soli) przez około 2 godziny. Następnie dorsza i marynatę wrzucamy na patelnię. Podsmażamy około 5- 10 minut. Dodajemy paluszki Surimi. Dolewamy okolo pół szklanki wody. 
Podduszamy przez około 15 minut (aż ryba stanie się miękka). 
Wyłączamy patetelnię, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Podejmy z ryżem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz