Danie łączące składniki ze zlewisk trzech oceanów: dorsza atlantyckiego, Surimi z Pacyfiku oraz indyjską mieszankę przypraw Tikka Masala.
Potrzebujemy:
- 2 filety z dorsza
- 8 paluszków Surimi
- 200 g ryżu
- rodzynki
- 50g śmietany 18%
- 2 łyżki octu winnego
- olej
Przyprawy:
- Tikka Masala
- Kumin
- Pół kostki rosołowej
- Curry
- sól, pieprz
Obiad przygotowujemy dwu etapowo.
Przygotowujemy ryż:
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wsypujemy ryż, mieszamy. przez około 3 minuty prażymy. Nastepnie zalewamy wodą i "gotujemy" aż ryż stanie się miękki (w międzyczasie dolewamy wody). Dorzucamy pół kostki rosołowej, około 2 łyżeczek curry i rodzynki (10-15 sztuk).
Na końcu odparowujemy go dokładnie.
Danie właściwe:
Filety z dorsza marynujemy w mieszance octu, oleju i przypraw (Tikka Masala, kumin i pół łyżeczki soli) przez około 2 godziny. Następnie dorsza i marynatę wrzucamy na patelnię. Podsmażamy około 5- 10 minut. Dodajemy paluszki Surimi. Dolewamy okolo pół szklanki wody.
Podduszamy przez około 15 minut (aż ryba stanie się miękka).
Wyłączamy patetelnię, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podejmy z ryżem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz