Sałatka idealna na każde przyjęcie, jako przekąska lub danie na kolację.
Na sałatkę śledziową potrzebujemy (porcja na dużą miskę):
- 400- 500 g filetów śledziowych a'la Matias
- puszka groszku konserwowego
- 1 średnia cebula
- 4 średnie ziemniaki
- 3 średnie ogórki kiszone
- majonez
Przyprawy: pieprz czarny mielony, kolendra mielona, kumin (kmin rzymski mielony).
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu kroimy w kostkę (obieramy z mundurków). Również w kostkę kroimy ogórka kiszonego, śledzie i cebulę.
Całość wrzucamy do jednej miski, dodajemy groszku, mieszamy. Odstawiamy na 30- 40 minut do lodówki.
Dodajemy przyprawy, najpierw kolendrę i kumin, następnie pieprz do smaku. Ponownie całość mieszamy
Na koniec dorzucamy majonez (około 4-5 łyżek stołowych). Znowu mieszamy i do lodówki na 30 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz