piątek, 7 grudnia 2012

Sałatka śledziowa z kolendrą i kuminem

Sałatka idealna na każde przyjęcie, jako przekąska lub danie na kolację.



 
  Na sałatkę śledziową potrzebujemy (porcja na dużą miskę):
  • 400- 500 g filetów śledziowych a'la Matias
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 średnia cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • majonez
Przyprawy: pieprz czarny mielony, kolendra mielona, kumin (kmin rzymski mielony).


Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu kroimy w kostkę (obieramy z mundurków). Również w kostkę kroimy ogórka kiszonego, śledzie i cebulę. 
Całość wrzucamy do jednej miski, dodajemy groszku, mieszamy. Odstawiamy na 30- 40 minut do lodówki.
Dodajemy przyprawy, najpierw kolendrę i kumin, następnie pieprz do smaku. Ponownie całość mieszamy
Na koniec dorzucamy majonez (około 4-5 łyżek stołowych). Znowu mieszamy i do lodówki na 30 minut.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz