Potrzebne:
- Mięso z łopatki wieprzowe lub porcja gulaszowa gotowa (do nabycia w sklepach)
 - Mieszanka warzywna (my braliśmy mrożone warzywa na patelnie)
 - Makaron (opcjonalnie może być kasza np gryczana lub jęczmienna).
 - Cebula- 1 średnia
 
Przyprawy:
- Liść laurowy- 3 szt.
 - Jagody jałowca- 5 szt.
 - Kminek
 - Papryka czerwona słodka mielona- 2 łyżeczki
 - Ziele angielskie- 5-6 szt.
 - Pieprz ziarnisty- 7-8 szt.
 - Sól
 
Na "zabielajkę"
- Mąka- 1 łyżka
 - Śmietana 18%- 2 łyżki
 
Mięso kroimy w kostkę (około 1,5 cm grubości). Wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na wolnym ogniu.
Cebule kroimy w grubą kostkę, dorzucamy do mięsa. Delikatnie solimy.
Jak mięso się "zetnie" to wrzucamy (wraz z cebulą) do garnka. Zalewamy wodą (poziom wody ma być 2 razy powyżej poziomu mięsa).
Dorzucamy liście laurowe, jałowiec, kminek(szczypta), ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. 
Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Po około 20 minutach dodajemy mieszankę warzywną i podgotowujemy (warzywa muszą być miękkie).
W międzyczasie gotujemy makaron.
Przygotowujemy "zabielajkę".
Mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną ciepłej wody. Dodajemy trochę wywaru z garnka i ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do garnka. Dosypujemy czerwoną paprykę i wszystko dokładnie mieszamy.
Dusimy jeszcze jakieś 5-10 minut.
Podajemy z makaronem.
Smacznego.

To danie podałam w moim dzisiejszym menu i domownicy wszystko zjedli :) Fajne w tym daniu jest to że jest dużo przypraw, ja dodatkowo dodałam: 18 ziół ojca Mateusza, przyprawe do gulaszu. Używam przypraw NPS-MIX dostepne sa na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
OdpowiedzUsuń