niedziela, 20 maja 2012

Gulasz po królewsku

Zazwyczaj w Polsce podawany z kaszą gryczaną, u nas w ruch poszedł makaron (dziecko dokonało takiego wyboru i wyszło smacznie), do tego warzywa i obłęd na talerzu.



Potrzebne:

  • Mięso z łopatki wieprzowe lub porcja gulaszowa gotowa (do nabycia w sklepach)
  • Mieszanka warzywna (my braliśmy mrożone warzywa na patelnie)
  • Makaron (opcjonalnie może być kasza np gryczana lub jęczmienna).
  • Cebula- 1 średnia
Przyprawy:
  • Liść laurowy- 3 szt.
  • Jagody jałowca- 5 szt.
  • Kminek
  • Papryka czerwona słodka mielona- 2 łyżeczki
  • Ziele angielskie- 5-6 szt.
  • Pieprz ziarnisty- 7-8 szt.
  • Sól
Na "zabielajkę"
  • Mąka- 1 łyżka
  • Śmietana 18%- 2 łyżki

Mięso kroimy w kostkę (około 1,5 cm grubości). Wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na wolnym ogniu.
Cebule kroimy w grubą kostkę, dorzucamy do mięsa. Delikatnie solimy.
Jak mięso się "zetnie" to wrzucamy (wraz z cebulą) do garnka. Zalewamy wodą (poziom wody ma być 2 razy powyżej poziomu mięsa).
Dorzucamy liście laurowe, jałowiec, kminek(szczypta), ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. 
Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Po około 20 minutach dodajemy mieszankę warzywną i podgotowujemy (warzywa muszą być miękkie).

W międzyczasie gotujemy makaron.

Przygotowujemy "zabielajkę".
Mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną ciepłej wody. Dodajemy trochę wywaru z garnka i ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do garnka. Dosypujemy czerwoną paprykę i wszystko dokładnie mieszamy.
Dusimy jeszcze jakieś 5-10 minut.

Podajemy z makaronem.

Smacznego.



1 komentarz:

  1. To danie podałam w moim dzisiejszym menu i domownicy wszystko zjedli :) Fajne w tym daniu jest to że jest dużo przypraw, ja dodatkowo dodałam: 18 ziół ojca Mateusza, przyprawe do gulaszu. Używam przypraw NPS-MIX dostepne sa na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    OdpowiedzUsuń