niedziela, 13 maja 2012

Potrawka z kurczaka z curry

Curry, miód, cynamon i odrobina chili. Kompozycja zaskakujących smaków, które na talerzu smakują wyśmienicie.



Potrzebne:

na potrawkę:

  • Pałki z kurczaka (3-5 szt)
  • Fasola konserwowa czerwona (1 puszka)
  • Fasola konserwowa biała (1 puszka)
  • Marchew
  • Curry (1 łyżeczka)
  • Kolendra (10-15 ziaren)
  • Woda
do zabielenia potrawki:
  • Śmietana 18% (150 ml)
  • Mąka kukurydziana (3 łyżki)
  • Papryka czerwona mielona słodka (1 łyżeczka)
  • Curry (1 łyżka stołowa)
do  kuskusa:
  • Kuskus
  • Cynamon
  • Chili
  • Miód (1 łyżeczka)
Potrawka

Pałki z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy ziarna kolendry, marchew pokrojoną w kostkę. Dolewamy wody (tak, żeby przykryło całość z nadmiarem). Doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy curry. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
Fasole czerwoną i biała odcedzamy i przepłukujemy wodą. Dorzucamy do garnka. 

"Zabielajka":
Do śmietany dodajemy mąkę kukurydzianą, paprykę mieloną i curry. Mieszamy dokładnie. 
Bierzemy wywar z kurczaka (4 łyżki) wlewamy do miski razem z zabielajką i mieszamy dokładnie. Wlewamy ponownie do garnka.
Podgrzewamy cały czas mieszając przez 5 minut.

Kuskus
Do suchego kuskusa dodajemy szczyptę cynamonu, szczyptę chili i miód. Wszystko razem mieszamy. Zalewamy wrzątkiem dokładnie mieszając. Odstawiamy na chwilę aby kasza całkowicie wchłoneła wodę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz