poniedziałek, 9 stycznia 2012

Kurry (prawie) z cury (albo na odwrót)

Jak wam się znudzi kura/kurczak w całości, można z niego zrobić różne cuda.



Korzystając z kurczaka z przepisu Na początku był... można sobie zrobić potrawkę (prawie) curry. Co potrzeba?

  • mięso z kurczaka (ile zostanie, w naszym przypadku było sporo) - obrać kurczaka, można ze skórkami (kwestia tego, co kto lubi)
  • sos od pieczonego kurczaka (my mieliśmy) lub bulion + podsmażona cebula + pieczarki (opcjonalnie do wyboru inne "śmieci": papryka, cukinia... ilość? mniej więcej 1/2 do 2/3 ilości mięsa z kurczaka.
  • przyprawa curry, papryka słodka mielona, imbir (curry ok. 2 łyżeczek, papryki takoż, imbir do smaku)
  • śmietana 18% - 100g
Obrane mięso z kurczaka wrzucamy do garnka, dodajemy sos lub bulion (plus dodatki). Zagotowujemy, dodajemy przyprawy (warto w tym momencie posmakować i doprawić). Dusimy pod przykryciem. Następnie, (UWAGA!) po wyłączeniu palnika pod garnkiem (potrawa nie może się już gotować) dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie.

Podawać z... czymkolwiek - oczywiście świetne z ryżem, makaronem, pieczywem, kuskusem, kaszą...

A na talerzu prezentuje się tak:


Smacznego!

2 komentarze:

  1. oj z ryzem, tylko z ryzem:D ja tylko z tym:D

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet nieźle smakuje z makaronem typu świderki

    OdpowiedzUsuń