sobota, 14 stycznia 2012

Kajakowy Omlet

Kajakowa wariacja na temat omleta.




Potrzebne:

porcja dla 4 osób

ciasto:

  • 3 jajka
  • 300-400 g mąki
  • szklanka mleka
  • szczypior drobno siekany
  • przyprawy
    • papryka słodka, sól
dodatki:

Mogą być dowolne. 
W wersji Kajakowej:
  • groszek konserwowy (1 puszka wystarczy na 4 os)
  • żółty ser 
  • pieczarki
  • pętko kiełbasy
olej, patelnia, miska, mikser

Składniki na ciasto (oprócz szczypioru) wrzucamy do miski i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od tego na naleśniki. Dorzucamy szczypior i jeszcze raz mieszamy.

Na patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Podsmażamy, dodajemy posiekane pieczarki. 

Zdejmujemy z ognia, przerzucamy do miski.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy porcję ciasta na jeden omlet . Smażymy, przerzucamy na drugą stronę i na wierzch dodajemy składniki (zmniejszamy ogień). Na wierzch kładziemy ser (może być w plastrach albo starty). Trzymamy jeszcze trochę na ogniu pod przykrywką aż ser się rozpuści. 


Omlet można podawać z ketchupem. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz