Potrzebne:
porcja dla 4 osób
ciasto:
- 3 jajka
- 300-400 g mąki
- szklanka mleka
- szczypior drobno siekany
- przyprawy
- papryka słodka, sól
dodatki:
Mogą być dowolne.
W wersji Kajakowej:
- groszek konserwowy (1 puszka wystarczy na 4 os)
- żółty ser
- pieczarki
- pętko kiełbasy
olej, patelnia, miska, mikser
Składniki na ciasto (oprócz szczypioru) wrzucamy do miski i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od tego na naleśniki. Dorzucamy szczypior i jeszcze raz mieszamy.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Podsmażamy, dodajemy posiekane pieczarki.
Zdejmujemy z ognia, przerzucamy do miski.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy porcję ciasta na jeden omlet . Smażymy, przerzucamy na drugą stronę i na wierzch dodajemy składniki (zmniejszamy ogień). Na wierzch kładziemy ser (może być w plastrach albo starty). Trzymamy jeszcze trochę na ogniu pod przykrywką aż ser się rozpuści.
Omlet można podawać z ketchupem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz