Potrzebne:
- kapusta kiszona 0,5kg
- marchew, pietruszka, seler
- mięso wieprzowe 10-20 dag
- boczek wędzony 10 dag
- ziemniaki 0,5 kg
- kość
- przyprawy:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2-3 ząbki czosnku
- pół cebuli
- majeranek
- kolendra
- sól, pieprz
Duży garnek.
Kość i skrawki mięsa zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny. Wrzucamy włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę oraz czosnek. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.
Gotujemy dopóki nie zmiękną ziemniaki i włoszczyzna, dorzucamy kapustę.
Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu. Dosypujemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jakieś jeszcze 10 minut.
I na talerz.
Najlepiej smakuje ze świeżą bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz