Potrzebne:
- łosoś wędzony 25 dag
- makaron typu penne
Na sos:
- sok z połowy limonki
- 10 ziarenek kolendry
- 10 ziarenek gorczycy
- bazylia
- śmietana 18% 200g
- 2 łyżki mąki
- szklanka wody
- sól, pieprz
miska, patelnia
Gotujemy makaron.
Łososia kroimy w drobną kostkę albo trzemy na tarce (grube oczka).
W misce mieszamy łososia z sokiem z limonki, dodajemy kolendrę, gorczycę i czarny pieprz. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do lodówki.
Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy minimalną ilość oleju. Podsmażamy. Zdejmujemy patelnię z ognia.
W naczyniu dokładnie mieszamy śmietanę z wodą i mąka. Następnie wlewamy na patelnię do łososia.
Wstawiamy ponownie na palnik. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Dosypujemy szczyptę bazylii, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z makaronem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz