sobota, 21 stycznia 2012

Penne z łososiem

Łosoś z dodatkiem limonki.



Potrzebne:

  • łosoś wędzony 25 dag
  • makaron typu penne
Na sos:
  • sok z połowy limonki
  • 10 ziarenek kolendry
  • 10 ziarenek gorczycy
  • bazylia
  • śmietana 18% 200g
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka wody
  • sól, pieprz
miska, patelnia
Gotujemy makaron.
Łososia kroimy w drobną kostkę albo trzemy na tarce (grube oczka).
W misce mieszamy łososia z sokiem z limonki, dodajemy kolendrę, gorczycę i czarny pieprz. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do lodówki.
Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy minimalną ilość oleju. Podsmażamy. Zdejmujemy patelnię z ognia. 
W naczyniu dokładnie mieszamy śmietanę z wodą i mąka. Następnie wlewamy na patelnię do łososia. 
Wstawiamy ponownie na palnik. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Dosypujemy szczyptę bazylii, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z makaronem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz