Przepis na danie główne zostało podzielone na trzy części. Mięso, kasza kuskus oraz pieczarki.
Mięso i marynata
- antrykot wołowy
- olej
- ocet jabłkowy- 1 łyżka
- sól, pieprz
Kasza kuskus
- kuskus
- pomidor
- ziarna kolendry
- kminek
- sól
Pieczarki
- pieczarki
- miód 2 łyżki stołowe
- curry 1 płaska łyżeczka
- masło (1/5 kostki)
Robimy marynatę do mięsa. Na głęboki talerz lub do miski wlewamy olej, ocet jabłkowy i dodajemy sól, pieprz. Mięso myjemy i "obtaczamy" w marynacie. Pozostawiamy na godzinę.
W tym czasie gotujemy wodę.
Będzie nam potrzebna do sparzenia pomidora i zalania kaszy.
Kaszę solimy, wsypujemy zmiażdżoną kolendrę i kminek. Dodajemy soli. Następnie mieszamy dokładnie. Zalewamy wrzątkiem (około 1,5 - 2 cm nad powierzchnię). Mieszamy.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do kuskusa. Mieszamy.
Pieczarki myjemy, kroimy w ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pieczarki, posypujemy curry. Podsmażamy około 3 minut, dodajemy miód i dusimy około 10 minut na wolnym ogniu.
Na koniec smażymy mięso. (w zależności jak kto lubi. Na krwisto około 3-5 minut, średnio wysmażone ~10 minut)
Smacznego.
Nie marynowałam jeszcze mięsa w occie jabłkowym, a może powinnam, podobno jest bardzo zdrowy. I pewnie daje pyszny efekt :)
OdpowiedzUsuń