niedziela, 6 maja 2012

Obiad w trzech smakach

Kubki smakowe szalały z radości, fuzja smaków na jednym talerzu. Słodko słony smak z nutką goryczki.

Przepis na danie główne zostało podzielone na trzy części. Mięso, kasza kuskus oraz pieczarki.



Mięso i marynata

  • antrykot wołowy 
  • olej
  • ocet jabłkowy- 1 łyżka
  • sól, pieprz
Kasza kuskus
  • kuskus
  • pomidor
  • ziarna kolendry
  • kminek
  • sól
Pieczarki
  • pieczarki
  • miód 2 łyżki stołowe
  • curry 1 płaska łyżeczka
  • masło  (1/5 kostki)

Robimy marynatę do mięsa. Na głęboki talerz lub do miski wlewamy olej, ocet jabłkowy i dodajemy sól, pieprz. Mięso myjemy i "obtaczamy" w marynacie. Pozostawiamy na godzinę.
W tym czasie gotujemy wodę. 
Będzie nam potrzebna do sparzenia pomidora i zalania kaszy. 

Kaszę solimy, wsypujemy zmiażdżoną kolendrę i kminek. Dodajemy soli. Następnie mieszamy dokładnie. Zalewamy wrzątkiem (około 1,5 - 2 cm nad powierzchnię). Mieszamy. 

Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do kuskusa. Mieszamy.

Pieczarki myjemy, kroimy w ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pieczarki, posypujemy curry. Podsmażamy około 3 minut, dodajemy miód i dusimy około 10 minut na wolnym ogniu.

Na koniec smażymy mięso. (w zależności jak kto lubi. Na krwisto około 3-5 minut, średnio wysmażone ~10 minut)

Smacznego.


1 komentarz:

  1. Nie marynowałam jeszcze mięsa w occie jabłkowym, a może powinnam, podobno jest bardzo zdrowy. I pewnie daje pyszny efekt :)

    OdpowiedzUsuń