poniedziałek, 27 lutego 2012

Racuchy Placuchy

Śniadanie mistrzów. Smakuje każdemu i małemu i dużemu. Wyśmienite z cukrem pudrem, konfiturą lub świeżymi owocami i bitą śmietaną.


Składniki:
  • 0,5kg mąki
  • 0,5l mleka
  • 1 jajko
  • Proszek do pieczenia
  • Cukier (najlepiej wanilinowy)
  • Cukier puder lub konfitura na wierzch
Potrzebne:
Mikser, patelnia, miska

Miksujemy mąkę, mleko i jajko. Dosypujemy 15 g proszku do pieczenia i cukier do smaku.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe.
Smażymy placki na rozgrzanej patelni. 
Można zajadać same, albo posypane cukrem pudrem lub z konfiturą (najlepiej smakują z wiśniową)
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz