Który przed wstawieniem do piekarnika prezentuje się tak:
Przepis łatwy, wykonanie jeszcze łatwiejsze (niczym zjazd kolejką linową ze zbocza pagórka).
Potrzebne:
- kurczak w całości (oczyszczony, umyty)
- cebula (pół wystarczy)
- kilka ząbków czosnku w całości (wedle uznania)
- boczuś
- pieczarki ( w całości, więc lepsze małe)
- przyprawy:
- sól, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra i kminek.
Olej i woda
I oczywiście naczynie żaroodporne.
Przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym układamy po bokach (w środku miejsce na ptaka) pieczarki, boczek pokrojony w grubą kostkę oraz ząbki czosnku w łupinkach. Na dno lejemy odrobinę wody
Kurczak:
nacieramy olejem i przyprawami (ze wszystkich stron).
Kuraka do naczynia. Wrzucamy cebulę w piórkach i obsypujemy kminkiem.
Gotowe.
Naczynie przykrywamy i do piekarnika.
Tak się prezentuje tuż po wyjęciu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz