poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Omletowe wariacje. Wytrawnie i na słodko.

Rozpieszczania kubków smakowych ciąg dalszy...
Tym razem śniadanie, chociaż danie można zjeść o dowolnej porze dnia ( a nawet nocy).

Omlet w dwóch wersjach: wytrawnie i na słodko.



Wytrawnie:
Omlet:
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • pieprz
  • zioła (bazylia, oregano... wedle uznania)

Farsz:
  • makrela wędzona (lub inna ryba wędzona)
  • pomidor
  • ser 
  • cebula
Składniki na omlet ubijamy na gładką masę i smażymy na rozgrzanej patelni.
Uwaga!  omletu nie przerzucamy.
W momencie kiedy zsiądzie się jajko dodajemy rozdrobioną rybę, plastry pomidora i posypujemy startym serem. Całość smażymy jeszcze około 2 minuty na małym ogniu i pod przykryciem (do rozpuszczenia sera).
Przekładamy na talerz, tak aby złożył się nam na pół.

Słodko: 
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • odrobina cynamonu
  • cukier puder 
Farsz:
  • wydrylowane czereśnie
  • maliny (mogą być borówki, jagody)
  • bita śmietana 
Składniki na omlet ubijamy na gładką masę i smażymy na rozgrzanej patelni.
Uwaga!  omletu nie przerzucamy.
Owoce lekko ugniatamy w misce (nie robimy papki). Farsz dodajemy na sam koniec smażenia i podobnie jak przy pierwszym wariancie trzymamy przez około 2 minuty pod przykryciem i na małym ogniu.
Przekładamy na talerz i dodajemy na wierzch bitą śmietanę.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz