Tym razem śniadanie, chociaż danie można zjeść o dowolnej porze dnia ( a nawet nocy).
Omlet w dwóch wersjach: wytrawnie i na słodko.
Wytrawnie:
Omlet:
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mleka
- szczypta soli
- pieprz
- zioła (bazylia, oregano... wedle uznania)
Farsz:
- makrela wędzona (lub inna ryba wędzona)
- pomidor
- ser
- cebula
Uwaga! omletu nie przerzucamy.
W momencie kiedy zsiądzie się jajko dodajemy rozdrobioną rybę, plastry pomidora i posypujemy startym serem. Całość smażymy jeszcze około 2 minuty na małym ogniu i pod przykryciem (do rozpuszczenia sera).
Przekładamy na talerz, tak aby złożył się nam na pół.
Słodko:
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mleka
- szczypta soli
- odrobina cynamonu
- cukier puder
- wydrylowane czereśnie
- maliny (mogą być borówki, jagody)
- bita śmietana
Uwaga! omletu nie przerzucamy.
Owoce lekko ugniatamy w misce (nie robimy papki). Farsz dodajemy na sam koniec smażenia i podobnie jak przy pierwszym wariancie trzymamy przez około 2 minuty pod przykryciem i na małym ogniu.
Przekładamy na talerz i dodajemy na wierzch bitą śmietanę.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz